Tips & tricks

Voor de deelnemers aan de Heidefair 30-08-2024


Er komt heel wat bij kijken als je (voor het eerst) op een fair gaat staan. Uiteraard wil je zo veel mogelijk verkopen, maar wat neem je allemaal mee en waar moet je allemaal aan denken? 

Hier een aantal tip en tricks om jouw kraam of staanplaats mooi, aantrekkelijk en overzichtelijk aan te kleden, jouw mooie (unieke) producten waanzinnig goed te presenteren en uiteraard een aantal praktische zaken.

Presentatie:
Presenteer je kraam op haar allermooist.
Rok de kraam af tot maximaal 5 cm boven de grond. Omdat de kramen los staan rok je ook de zijkanten af. Hier kun je dan mooi jouw voorraad, de lege kratten of dozen kwijt, ook staat het dan uit het zicht van de bezoekers. Dit brengt rust en het wordt dan niet rommelig.
Heb je een kleed wat te kort of te smal is? Haal een mooi extra kleed bij bv. Uniek stoffenwinkel, Maandereind 43, Ede (als je ook de zijkant afrokt heb je zo’n 6 meter nodig. Voor de voorkant is 4,5 meter prima). Of laat een mooie (full colour) banner (+/- 385 cm x 65 cm) maken. Voor een paar tientjes ben je klaar. Als jouw kraam er aantrekkelijk uitziet zul je meer klanten aantrekken en mooie complimenten krijgen. Soms is een investering een kleine moeite. 

Maak jouw kraam niet te vol en niet te leeg. Maar benut wel de hele kraam, hang wat items op aan de zijkanten of achterkant, zet iets leuks voor je kraam weg zoals een leuke krat met iets erop. Let wel op dat de bezoekers er niet over kunnen vallen of dat het niet in hun gezicht hangt als ze voor jouw kraam staan. Trigger mensen om jouw product vast te pakken of te voelen. Maak gebruik van hoogtes door middel van leuke houten kratjes/kistjes of mandjes. Kijk eens op social media hoe andere standhouders hun kraam indelen en bekleden. Groepeer jouw unieke producten op thema / materiaal / kleur of vorm. Zo creëer je rust en duidelijkheid voor de klant.

Heb je hier nog vragen over? Neem gerust met mij contact op: Riekie 06 - 24 74 18 36

Herkenbaarheid:
Zorg dat je voldoende (zichtbare) visitekaartjes, flyers en folders op je kraam hebt staan. Laat zien waar je vandaan komt (woonplaats). De gunfactor wordt hierdoor hoger en als de klant (bij) wilt bestellen of jouw winkel/marktkraam wilt bezoeken kan hij/zij gelijk zien waar dat is. Stop altijd een visitekaartje of een flyer/folder in het tasje met de aankopen, sticker jouw producten (waar het mogelijk is) met een eigen logo.

Klanten binding:
Om aan meer klanten te komen kun bv. tijdens de fair een winactie houden. Laat de mensen een gewicht raden of waar een product vandaan komt of hoeveel x in een glazen pot zit. Laat ze hun gegevens invullen zodat jij contact met ze op kunt nemen wie de winnaar is geworden. Je kunt een digitaal inschrijfformulier via Google Docs maken, je laat de klant dan een qr-code scannen of print inschrijfformulieren uit. Zo kan je ook gelijk emailadressen verzamelen om nieuwsbrieven te versturen. Je kunt ook vragen of ze je willen volgen op social media en dat ze onder een (bepaalde) post op jouw feed 2 mensen moeten tagge. De andere dag kies je uit de personen die mee gedaan hebben een winnaar.

Wel en niet doen:
-Begroet de bezoekers die langs lopen op een vriendelijke manier en kijk ze aan, ze voelen zich dan gezien.
-Probeer een praatje te maken (of een lolletje) met de voorbijgangers, maar niet geforceerd.
-Als een bezoeker aan je kraam staat begroet hem/haar dan. -Vraag niet gelijk of je ze kunt helpen, laat ze even jouw mooie producten tot zich op nemen. Als je merkt dat ze bijna klaar zijn met kijken of als ze een product vastpakken of er lang naar kijken, vraag dan of ze het product al kennen of zegt iets van “leuk/mooi zijn ze hè” wat bij jou en jouw producten past. Wees vrolijk, open en eerlijk over jouw producten. 
-Ga zelf ook eens voor je kraam staan, leg even wat producten “recht” en vul wat aan. Volk voor de kraam trekt volk.
-Zit niet te veel op je mobiel, dit staat ongeïnteresseerd.
-Ga niet zitten achter de kraam als dit niet hoeft, probeer zoveel mogelijk te staan, als je zit komen de bezoekers minder snel en je lijkt ongeïnteresseerd.
-Rook niet achter jouw kraam. Ga dan uit het zicht staan.
-Afval, je neemt je eigen afval weer mee naar huis.

Social media:
Promoot minstens 1,5 week van tevoren dat je op de Heidedag/Heidefair in Otterlo staat. Hoe eerder hoe beter, dan kunnen je volgers/klanten, familie en vrienden rekening houden om die dag vrij te houden om ook gezellig naar de Heidedag te komen.

Stuur jouw klanten een mail (nieuwsbrief) dat je op de Heidedag/Heidefair staat en dat er van alles te beleven is voor jong en oud, (zie Facebookpagina of Instagram pagina.)  Vraag aan familie, vrienden, klanten of zij ook 30 augustus gezellig langs komen om jouw mooie kraam te bekijken en om jou te supporten. Hoe meer mensen hoe meer gezelligheid.

Plaats een berichtje op jouw website, en WhatsApp status dat je deelnemer bent van de Heidedag/Heidefair. Deel het op jouw Facebook en Instagram tijdlijn, verhaallijn en stories. Dan zien al jouw volgers jouw post/berichtje.

Plaats er een leuke tekst bij en stel een vraag bv, “Kom jij ook gezellig langs, we zijn er tot .....?! Post door de dag heen nog leuke foto's bv. als je Heidekoninginnen langs komen.

Tag @heidefair.otterlo, @heidedag_otterlo, @visitotterlo en @heideweek in jouw berichtjes/posts.
Dit wordt dan weer opnieuw gepost (door de bovengenoemde), zo wordt het bereik groter.

Je kunt op 2 manieren tagge (Instagram).
1) Stel je post een bericht in je feed, dan kan je ook via "personen" de Heidefair, Heidedag Otterlo etc. tagge.
Dan komt jouw bericht (en foto) ook in de tag-feed van de getagde accounts.
2) Je plaats in je bericht dat je op de @heidefair / @heidedag_otterlo staat. Dit wordt niet gedeeld in de tag-feed van de getagde.

Plaats je een berichtje op jouw feed, plaats dan ook #'s. Hier een aantal voorbeelden.
#heidedagotterlo #heidefairotterlo #heideweek #heidedag #heideweek2024 #hdwk #hdwk2024 #otterlo #visitotterlo #bezoekotterlo #bezoek_ede #ede #MooiEde #harskamp #wekerom #ederveen #lunteren #bennekom #hoederloo #arnhem #apeldoorn #schaarsbergen

Ken je iemand die ook op de Heidefair staat, tag gerust die persoon en deel elkaar berichtjes.

Stories
Als je op Instagram een storie wilt maken voeg dan altijd de locatie Otterlo toe.
Tag @heidefair.otterlo, @heidedag_otterlo, @visitotterlo en @heideweek en tag je buurman of buurvrouw (van die dag).

GIF
Er zijn speciaal voor de Heidedag GIF'jes gemaakt. Ga naar icoontje GIF en zoek op Visit Otterlo en / of Heidedag, Heidefair of HDWK. Hier vind je dus onderstaande GIF'jes.

Jouw beurt

Ook zal de Instagrampagina Heidefair Otterlo een “jouw beurt” aanmaken in hun stories. 

Wil je hieraan meedoen? Ga dan naar de Instagram pagina van heidefair.otterlo klik op hun logo (als deze een rode rand heeft) ga naar Story waar (jouw beurt staat) en klik vervolgens op “voeg je eigen inhoud toe” en plaats je eigen foto. Nu komt er een gezamenlijke “pagina” van alle standhouders en bezoekers (die ook gebruik maken van “jouw beurt”), en onze Instagram volgers zullen dit zien.

Heb je nog vragen over het social media gebruik? Neem gerust contact op. We helpen je graag.